Completed Projects

Flint & Brick New Build

 

In June 2017 we began the construction of a new 4 bedroom 300 square meter flint and brick house to replace unwanted agricultural barns on a rural plot. The clients asked for a replica farm building designed and constructed using traditional building techniques.  These techniques were also used to build a new three bay oak framed garage with slate roof and solar PV panels built to replace another redundant barn. The solar PV panels work to support the air source heat pump creating an energy self-sufficient home. Work finished in July 2018.

Renovation

This renovation of a dated three bed home in a former stable block in Lewes was completed in six weeks. The work involved structural alterations to the ground floor to re-orientate the kitchen and to install a new cloakroom as well as enlarging the first floor bathroom. Joinery for the project including fitting new external doors, French patio doors, stair banisters and handrail. Updating of the plumbing and electrics was also carried out. Finally, the project was completed by the laying of new wooden flooring, carpets, tiling and re-decoration.

Barn Conversion 

 

Traditional building techniques were used to convert three adjoining East Sussex agricultural barns into a contemporary home.  The roof was re-tiled using existing and reclaimed clay tiles whilst the interior was redesigned retaining many original features. New work was sympathetically designed to enhance the barns' character and included fitting new timber window frames and oak trusses to strengthen the vaulted ceilings.  Restoration work is also being carried out to a further brick barn for use as a workshop. It has been re-roofed in slate tile and will be fitted with new joinery.

Kingston

Chalvington Barns began the refurbishment of a detached house in Kingston, Lewes in September 2018. The project involved rebuilding and extending the roof creating space to transform the first-floor bedrooms adding a walk-in dressing room and bespoke wardrobes to the master bedroom as well as updating the bathroom. On the ground floor, the dividing wall between the kitchen and dining room was knocked through to create a more usable open space. New windows have been fitted to the front elevation to improve insulation and modernise the property's appearance.

Barn Conversion

 

A barn conversion with new build link as well as partial renovations to adjacent cottage in Wadhurst, East Sussex. An existing, structurally unstable barn was replaced with a new-build timber framed replica with oak trusses, reclaimed tiles, timber windows and bi-fold doors providing a new sitting room, study and bathroom as well as timber framed garage.  The new build link between the barn and the adjacent cottage provided a new entrance hall.  In addition to the original contact the client requested renovation work to the cottage which included a new kitchen extension creating an open plan kitchen and dining room, new kitchen, lighting and new tiled floor.

The project, including the additional works, was completed on budget and on time in 5½ months.